Çocuklara Yönelik Evde Yapılabilecek Etkinlikler

Evde uzun süre vakit geçirmemiz gereken bu günlerde çocuklarla keyifli ve verimli anlar için seçenekler bulmak zorlaşıyor olabilir. Sizler için hem çocukların bilişsel, duyuşsal ve duygusal gelişimlerini desteklemeyi hemde varolan psikolojik ihtiyaçlarının belirlenmesini hedefleyen çocuklara yönelik evde yapılabilecek etkinlikler paylaşıyorum. Etkinliklerin bazılarında özellikle gözlemler yapıp bana geri dönütler yapabileceğinizi yazdım. İletişim kısmındaki bilgilerden bana ulaşabilirsiniz. Umarım etkinlikleri gerçekleştirirken keyif alır, çocuğunuz ile güzel bir etkileşim oluşturursunuz. 

Etkinliklere geçelim..
  • Evde bir eşyayı saklayıp ipuçları yerleştirerek define avı oynayabilirsiniz.
  • Özellikle bütün ailenin katılmasını isteyerek sessiz sinema oynayabilirsiniz. Küçük yaş grubu çocuklarda bunu yalnızca kelime anlatma yada tanıdık birinin taklidini yaparak anlatma şeklinde de oynayabilirsiniz.
  • Birlikte aile albümlerini karıştırabilirsiniz. Onun bebeklik yaşlarına dair güzel anıları konuşun. Nasıl bir bebek olduğunu anlatın.
  • Eski eşya, kağıt, ip, kumaş vb. eşyalardan yeni bir oyuncak yapabilirsiniz. Ona bir isim verin. Yeni oyuncağının özelliklerini saymasını isteyin. Ardından çocuğunuza da onun kendi özelliklerinin neler olduğunu sorun.
  • Aktif kitap okuma saati yapabilirsiniz. Arada durup hikayenin içindeki karakterlerin isimlerinden, yaşadıkları yer ile ilgili özelliklerden sorular sorun. Hikayenin sonuç kısmını ona bırakın onun tasarlayıp hayal gücü kullanmasını ve bitirmesini isteyin.
  • Birlikte kurabiye yapabilirsiniz. Başarabileceği ve aktif olarak duyularını kullanabileceği görevleri çocuğunuza vermekten çekinmeyin. Özellikle kurabiyeleriniz fırına attıktan sonra vaktiniz varsa onunla birlikte fırının karşısında pişmelerini izleyin ve bekleyebildiğiniz kadar bekleyin. Çocuğunuzun sabrını ve farkındalığını arttıracak, yavaşlamasını sağlayacaktır.
  • Birlikte “Ters Yüz” filmini izleyebilirsiniz. Çocukların yaşlarına uygun olarak duygu farkındalıklarını arttıran bir filmdir.
  • Resimli kartlar ile hikayeler oluşturabilirsiniz. Çocukların hayal gücünü, koordinasyonunu, planlamasını arttırır.
  • Birlkte kukla yapıp sonra da kuklaları oynattırabilirsiniz. Özellikle sahneyi çocuğunuza bırakın ve onun kendini ifade etmesine izin verin. Dikkatinizi çeken ifadelerini oyununuz sonrasında not alabilir ve bana iletebilirsiniz.
  • Günü planlamaya özen gösterin. Planlama ve saat farkındalığı çocuğun okuldan uzak kalma sürecinde okul rütiellerinden kopmamasını sağlar. Ekran süresini planlamayı da unutmayın.
  • Pirinç, bulgur gibi şeylerin içlerine bir şeyler saklayarak bunları çocuğunuzun bulmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun sabrını ve dikkatini arttıracak bir etkinlik.
Çocuğun dünyasında anne ve baba güneş gibidir;  siz parladıkça onlar da sizden gelen ışıkla parıldar.
  • Nesi var oyunu : Oyunculardan biri bulunduğunuz odadan bir nesne belirler, kimseye söylemez ve diğer oyuncalara “tuttum” der. Diğer oyuncular sırayla nesi var diye tek tek sorar. Nesneyi belirleyen oyuncu nesnede olan bir rengi söyler. Sonra başka bir oyuncu “başka nesi var?” diye sorar. Nesneyi belirleyen oyuncu yine bir rengini söyler. Yarışmacılardan etraflarında olan nesnelere dikkatlice bakıp söylenen renkleri barındıran doğru nesneyi bulması istenir. Her yarışmacının 2 tahmin hakkı vardır. Sabırla sona ilerlemek ve iyi bir gözlemci olmak gerekir.
  • Eski gazete ve dergilerdeki resimleri kesip başka bir yere yapıştırarak yeni bir resim oluşturmak. Yaptığı resimde kimler olduğunu nasıl bir olay durum tasvir edildiğini anlatmasını isteyebilirsiniz. Resimde ailedeki üyelerin eksik olup olmadığını, çocuğun kendini kime yakın konumlandırdığı, anlattığı olayın olumlu veya olumsuz bir olay/durum olduğuna dikkat edin. Bunları yine not alabilir ve benimle paylaşabilirsiniz.
  • Bir renk belirleyip evde o rengi taşıyan eşyaları bulmasını isteyin. Belirli bir süre koyarak o süre içerisinde bulmasını da isteyerek oyuna heyecan katabilirsiniz.
  • Evin içinde ona ait başarabileceği belirli sorumluluk belirleyin. Çabasını ve başarısını onaylayın, takdir edin.
  • Sevdiklerinizi görüntülü olarak arayıp onlarla iletişim kurabilirsiniz. Bu çocuğunuzun sosyal güç almasını ve motive olmasını sağlayacaktır.
  • Teknolojiyi faydalı alanlara çekin. Telefon ve tabletten dikkat geliştiren uygulama ve oyunları takip etmesini sağlayın.
  • Bu Olmasaydı: Evde bulduğunuz bazı nesneleri ( Kalem, bant, şişe kapağı, bardak vs.)  çocuğunuza “bu ….. olmasa ne olurdu? Bu başka nerelerde kullanılabilir?”  gibi sorular sorarak, çocuğunuzun hayal gücünün gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. (Örn. Sürahi olmasaydı suyu neyle taşırdık ?)
  • Evde KampEvdeki sandalyeleri karşılıklı dizerek , üzerlerine büyükçe bir battaniye örtüp çadır hazırlayabilirsiniz Daha sonra fener, matara ve  çerezlerinizi alarak evde kamp yapabilirsiniz.
  • Oyunun içerisinde bolca kahkahalar attırmayı hedefleyen saçma oyunlar oynayın. Çocuğunuz bundan hem çok keyif alacak hemde gülmenin iyileştirici özelliğinden faydalanacak.

Hayal gücünün sınırları olmadığı gibi çocuklarla oynanabilecek oyunların da sınırı yoktur. Siz de çocuğunuzun ihtiyaç ve ilgilerine göre çocuklara yönelik evde yapılabilecek etkinlikler bulabilir hatta birlikte uydurabilirsiniz. 

 

 

 

Çocuk Terapisi

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *