yeni nesil zeka

Yeni Nesil Zeka

Kendi büyük anne ve büyük babalarımızdan daha zeki miyizdir ? Yeni Zelandalı Siyasal Bilimler profesörü James Robert Flynn insanların zekalarını nesillere göre karşılaştırmalı olarak incelemiştir. Yaptığı araştırmalar sonucunda nesillerin arasında zeka farklılıkları olduğunu tespit etmiştir.  Flynn ‘’İnsan popülasyonunun IQ düzeyinde, her on yılda bir yaklaşık 3 puanlık bir artış gözükmektedir.’’ tespitiyle çalışmalarını teori haline getirmiştir.

 20. Yüzyıldan sonra insanların zeka testlerinden geçmiş yıllara oranla daha yüksek puanlar aldığı görülmüştür. Bu demek oluyor ki günümüzdeki ortalama biri IQ testinden 100 alıyorsa 1900 larda bu teste tabi tutulan aynı kişi 50 ile 70 arasında bir değer alabilecektir. Bu puan normalde öğrenme güçlüğünü temsil etmektedir. Yani dönemsel olarak zeka karşılaştırması yapacak olursak bizler büyük anne ve büyük babalarımızdan çok daha zeki miyiz? Bizden nesillerce önce yaşamış insanlar zeka geriliğinin eşiğinde miydiler?

Etkenler nelerdir ?

Bu konuda çevresel faktörlerin etkisini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Zamanları karşılaştırdığımızda yaşam koşulları her geçen gün daha karmaşıklaşmaktadır. Önceden ham maddeyle yani olanla idare edip yaşam devam ettiriliyordu fakat günümüz şartlarında amaç her zaman en iyisini elde etmek. Var olanı işlemek geliştirmek için yapılan çalışmalar, teknolojinin ilerlemesi ve bu hayata uyum sağlama çabası insanları da gelişmeye zorlamaktadır. Zeka basit hayattan karmaşık hayata geçişin her aşamasında kendini daha çok geliştirmek zorunda kalmaktadır.

Daha ileriki çalışmaları da ele almak gerekirse yeni nesillerin her konuda geçmiş nesillerden daha zeki olduğunu söylemek mümkün değildir. Yeni nesillerin göstermiş oldukları zeka performansı yalnızca belirli alt ölçeklerde geliştiğimizi göstermektedir. Bunlar da özellikle kavramları kategorize etme ve soyut kuralları tanıma yeteneğimizi içeren konulardır.

Flynn teorisinde ortaya konulan fark muazzam bir farktır. Her geçen jenerasyon IQ testlerinde yalnızca 1 yada 2 soru gibi küçük farklar değil birçok soruya daha fazla doğru cevap vererek farkı ortaya koymaktadır. Şuan hala IQ testlerinde ortalamanın 100 olmasının sebebi zeka seviyesinin aynı kalmasından değil test sorularının değiştirilmesinden kaynaklanmaktadır. IQ testinin ortaya çıkmasından bu yana geçen süreçte sorular sürekli olarak zorluğu arttırılacak şekilde değiştirilmektedir. Flynn teorisine göre de ilerleyen nesiller içinde durum aynı olacağından zeka testi soruları sürekli olarak değiştirilecektir.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *